21 Μαρτίου, 2022

Παγκόσμια ημέρα προστασίας των Δασών

21 Μαρτίου, 2022

Η 21η Μαρτίου, τα τελευταία 47 χρόνια, έχει χαρακτηριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Δασών. Η ουσία τούτης της Ημέρας υπόκειται στο γεγονός ότι τα Δάση είναι αναμφίβολα τα πιο σημαντικά οικοσυστήματα της Μεσογείου αλλά και ολόκληρου του πλανήτη. Είναι βιότοποι με υψηλή βιοποικιλότητα οι οποίοι παρέχουν υπεράριθμες περιβαλλοντικές υπηρεσίες.

Η πιο σημαντική προσφορά τους απέναντι στον ίδιο τον άνθρωπο είναι η ανακύκλωση του Οξυγόνου και ο ρόλος τους ως φυσικό φίλτρο για την αντιμετώπιση της  αέριας ρύπανσης.

Οι μεγάλες και ταχείες αλλαγές που επέφεραν στο φυσικό περιβάλλον οι κακές πρακτικές διαχείρισης, η υπερεκμετάλλευση, η ανάπτυξη και οι ανάγκες της διεθνούς αγοράς και εντέλει η συνεχώς αυξανόμενη Ρύπανση, είναι λίγοι αλλά οι πιο βασικοί από τους χιλιάδες λόγους οι οποίοι ευθύνονται για την Υποβάθμιση αυτών των Οάσεων Ζωής.

Επακόλουθο όλων των παραπάνω είναι η Κλιματική αλλαγή η οποία συνοδεύεται από ακραία καιρικά φαινόμενα τα οποία επηρεάζουν αρνητικά την ικανότητα προσαρμογής των δασών. Οι επιπτώσεις τής κλιματικής αλλαγής σε συνδυασμό με την κακή διαχείριση των δασών, προκαλούν αύξηση της συχνότητας, της έντασης και της έκτασης των πυρκαγιών. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εικοσαετίας στις χώρες της Μεσογείου όπως  Πορτογαλία, νότια Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα τα περιστατικά εκτεταμένων πυρκαγιών, των φυσικών καταστροφών, των καταπατητών και της ανεξέλεγκτης εκμετάλλευσης των πόρων τους, ήταν πάρα πολλά και δυστυχώς μεγάλης δυναμικότητας με ακόλουθο μεγάλο όγκο καταστροφών.Εάν οι συνθήκες αυτές επικρατήσουν στα επόμενα χρόνια, οι επιπτώσεις θα είναι δραματικές.

 Η καταπολέμηση και η αντιμετώπιση  της κλιματικής αλλαγής θα πρέπει να αποτελεί για τον άνθρωπο ως μονάδα αλλά και ως κοινωνία γενικά τη μέγιστη προτεραιότητα.Τα ερευνητικά κέντρα, οι κυβερνήσεις αλλά και όλοι οι διεθνής οργανισμοί οφείλουν να εργαστούν σκληρά ώστε να προκύψουν ιδανικές στρατηγικές διαχείρισης που να διασφαλίζουν την ισόρροπη επίδραση του ανθρώπου στη φύση και την ανάπτυξη της παραγωγής με κριτήριο την ευημερία.

Γιατί όταν μιλάμε για  Προστασία των Δασών εννοούμε προστασία του ανθρώπου και ολόκληρου του πλανήτη!!

 

 

Ροδίτη Λητώ - Ασπασία 

MSc  Μηχανικός Περιβάλλοντος

Υπεύθυνη Έρευνας και Ανάπτυξης

Interaccess Κ.Δ.Β.Μ.

Super User

Αδειοδοτημένος Φορέας Γ.Γ.Δ.Β.Μ του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων

Αρ.Αδείας 2101371

Γ.Ε.ΜΗ. 036250416000

2023©Interaccess.All rights reserved.