Η σωστή παιδεία έχει αμέτρητες εκφάνσεις



«Ἓν οἶδα ὅτι οὐδὲν οἶδα»..

                                            Σωκράτης

 Το εκπαιδευτικό μοντέλο της "Διά Βίου Μάθησης", απευθύνεται αποκλειστικά σε ενήλικες, που είτε δεν είχαν την ευκαιρία στα μετ' εφηβικά τους χρόνια να φοιτήσουν σε μία ανώτερη σχολή, είτε έχουν φοιτήσει, αλλά έχουν την ευκαιρία να επιμορφώνονται συνεχώς, εμπλουτίζοντας τις γνώσεις και τα μαθησιακά τους προσόντα.

Η ανάγκη για συνεχή επιμόρφωση και επαγγελματική κατάρτιση, ώθησαν τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σχεδιάσουν κι εν συνεχεία να εφαρμόσουν πολιτικές στον τομέα της "Διά Βίου Μάθησης", δηλαδή στη διεύρυνση της μαθησιακής διαδικασίας και στην παροχή εκπαιδευτικών ευκαιριών σε όλη τη διάρκεια της ζωής των ενδιαφερόμενων. Όλα τα προηγούμενα επιτυγχάνονται μέσω ευέλικτων προγραμμάτων μάθησης∙ σε ένα ευρύ φάσμα θεματικών πεδίων, εφόδια ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας.

Οι βασικοί στόχοι της "Διά Βίου Μάθησης" είναι η Εκπαίδευση και η Κατάρτιση ενηλίκων, η Καταπολέμηση του αναλφαβητισμού ειδικών ομάδων που απειλούνται από κοινωνικό αποκλεισμό, η εκπαίδευση κι Επιμόρφωση που αφορά σε θέματα πολιτισμού, υγείας, περιβάλλοντος και η εξ αποστάσεως εκπαίδευση.


 Η διαρκής μάθηση σε όσο το δυνατόν περισσότερα πεδία είναι μια απαίτηση της εποχής μας, αφού εξαιτίας κυρίως της παγκοσμιοποίησης ακολούθησαν μεγάλες αλλαγές σε όλα τα επίπεδα της οικονομικής, κοινωνικής και πνευματικής ζωής.

Η "Διά Βίου Μάθηση" ξεφεύγει από τα παραδοσιακά παρωχημένα εκπαιδευτικά μοντέλα, κατά τα οποία ο άνθρωπος αρκείτο σε βασικές γνώσεις και δεξιότητες τις οποίες είχε αποκτήσει στα εφηβικά και μετ' εφηβικά του χρόνια, και προτείνει μια νέα αντίληψη για την εκπαίδευση που υποστηρίζει ότι ο κάθε άνθρωπος έχει τη δυνατότητα σε κάθε ηλικία να βρίσκεται στη θέση του μαθητή για να εμπλουτίζει τις δεξιότητες και τις γνώσεις του.

Η "Διά Βίου Μάθηση" παροτρύνει τον άνθρωπο να παρακολουθεί τις σύγχρονες εξελίξεις, να καλύπτει συνεχώς τα κενά σε επίπεδο γνώσεων και να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της ζωής, ως πρωταγωνιστής. Επίσης βοηθά να αλλάξει η ποιότητα των ανθρώπινων εμπειριών, αφού με τη συνεχή ενημέρωση για κάθε τι νέο που εμφανίζεται στον κόσμο, δίνεται η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να αποκτήσουν ένα ευρύ φάσμα επιλογών και ταυτόχρονα διευκολύνει για καλύτερη διαχείριση της ζωής .

Εν τέλει η συνεχής επιμόρφωση μάς κάνει πιο βέβαιους για τον εαυτό μας, καθιστώντας μας πιο συνειδητούς.

×
Stay Informed

When you subscribe to the blog, we will send you an e-mail when there are new updates on the site so you wouldn't miss them.

Ενσυναίσθηση στην Εκπαίδευση
ΟΑΕΔ: Έρχονται 50.900 νέες θέσεις εργασίας μέσα απ...

Related Posts

 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
Σάββατο, 18 Μάι 2024

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to http://www.interaccess.gr/

Αδειοδοτημένος Φορέας Γ.Γ.Δ.Β.Μ του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων

Αρ.Αδείας 2101371

Γ.Ε.ΜΗ. 036250416000

2023©Interaccess.All rights reserved.