Ανακυκλώνω ΣΩΣΤΑ;

Οι επιστήμονες προειδοποιούν συνεχώς, επισημαίνοντας τα μέτρα που πρέπει να λάβουμε, για να διατηρήσουμε τον πλανήτη Γη κατάλληλο για όλα τα έμβια όντα.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι, για να βάλει ο καθένας μας ένα μικρό λιθαράκι σε αυτήν την τόσο μεγάλη και αναγκαία προσπάθεια, χωρίς να χρειάζεται να κάνουμε μεγάλες αλλαγές!

Αν η Ανακύκλωση και η Επαναχρησιμοποίηση πολλών προϊόντων ήταν κοινή δραστηριότητα εδώ και τουλάχιστον 50 χρόνια, πλέον σήμερα θα χρησιμοποιούσαμε πολλά ανακυκλώσιμα και ανακυκλωμένα προϊόντα, μη έχοντας άγχος, αλλά και την ανάγκη άμεσων μέτρων για επαγρύπνηση του περιβάλλοντος. Η διατήρηση και η προστασία του περιβάλλοντος χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι είναι ή οφείλουμε να τη θέσουμε ως προτεραιότητα.

Τη στιγμή που θα ξεκινήσεις να δημιουργείς το δικό σου περιβαλλοντικό αποτύπωμα, τότε θα καταλάβεις ότι εφόσον φροντίζεις για το περιβάλλον, τότε φροντίζεις για εσένα τον ίδιο και φυσικά για την επιβίωση του πλανήτη.

Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε 10 απλούς τρόπους, με τους οποίους βοηθάει ο καθένας, από λίγο, τη φύση να «συνέλθει» απ' όλα όσα της έχουμε προξενήσει κατά το παρελθόν. Το βασικό είναι κάποια από τα προτεινόμενα tips να ενσωματωθούν στην καθημερινότητα μας.

1. Κάδοι για χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο σημαίνει ανακύκλωση

Μπορεί το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων στη χώρα μας να γνωρίζουν το ρόλο και το λόγο ύπαρξης των κάδων ανακύκλωσης, όμως το πρόβλημα είναι, ότι δεν ενδιαφέρονται να μάθουν να ανακυκλώνουν ορθά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι 7 στους 10 «ευαισθητοποιημένους» πολίτες, πετάνε το χάρτινο ή πλαστικό ποτηράκι του καφέ απευθείας στον κάδο, χωρίς να το έχουν ξεπλύνει. Επίσης, πετάνε τα σκουπίδια της τουαλέτας τους σε αυτούς τους κάδους, ενώ απαγορεύεται.

Επιπλέον, αν στο οπτικό τους πεδίο υπάρχει μόνον κάδος ανακύκλωσης και κανένας άλλος για σκουπίδια, τότε επιλέγουν να πετάξουν τα σκουπίδια τους στον κάδο της ανακύκλωσης!

Το ορθό είναι, να ξεκινήσεις τις αλλαγές από το ίδιο σου το σπίτι, μέσα στο οποίο χρειάζεται, να υπάρχει ένας διαφορετικός κάδος ή έστω μια σακούλα, στον οποίο θα γίνεται ρίψη καθαρών απορριμμάτων. Δηλαδή, χαρτί, γυαλί και πλαστικό.

2. Μην αφήνεις τη βρύση ανοιχτή και μη γεμίζεις τη μπανιέρα

Όταν πλένεις τα δόντια σου ή τα χέρια σου, μην αφήνεις τη βρύση ανοιχτή. Σκέψου πέρα από τις καθιερωμένες συνήθειες.

3. Μην πετάς το νερό στο νεροχύτη

Όταν πίνεις νερό και σου περισσέψει, τότε πότισε με αυτό τη γλάστρα σου ή κάλυψε το ποτήρι με κάτι και χρησιμοποίησέ το αργότερα.

4. Μην αφήνεις τα φώτα ανοιχτά

Σπαταλάς ενέργεια, την οποία μπορείς να καταναλώσεις αλλού. Αν μπορούσε να μας μιλήσει η φύση, θα ούρλιαζε.

5. Αντικατάσταση απλών λαμπτήρων με νέους εξοικονόμησης ενέργειας

Με αυτόν τον τρόπο, η κατανάλωση είναι πολύ λιγότερη και φυσικά εξοικονομείς και χρήματα. Συγκεκριμένα, καταναλώνουν τέσσερις με πέντε φορές λιγότερη ενέργεια και διαρκούν οκτώ έως δεκαπέντε φορές περισσότερο. Μπορεί οι λαμπτήρες οικονομίας, να είναι πιο ακριβοί ως κόστος αγοράς, αλλά κάνεις οικονομία και φροντίζεις για την προστασία του περιβάλλοντος μακροπρόθεσμα.

6. Φύτεψε κάτι στο μπαλκόνι

Με αυτόν τον τρόπο, προσφέρεις μια ανάσα στην πόλη. Σκέψου, αν όλοι στα μπαλκόνια τους και στους ακάλυπτους είχαν φυτά πόση διαφορά θα υπήρχε σε σχέση με τα καυσαέρια και το οξυγόνο.

7.Χρησιμοποίησε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες

Οι μπαταρίες απαγορεύεται να πετάγονται μαζί με τα υπόλοιπα σκουπίδια. Υπάρχουν ειδικά δοχεία σε καταστήματα και σούπερ-μάρκετ, τα οποία είναι κατάλληλα για τις χρησιμοποιημένες μπαταρίες. Δυστυχώς, το ποσοστό των μπαταριών που ανακυκλώνονται είναι στην πραγματικότητα πολύ μικρό. Γι΄ αυτόν το λόγο, η χρήση επαναφορτιζόμενων μπαταριών δε δημιουργεί ούτε στο περιβάλλον αλλά ούτε και σε εμάς κάποιο πρόβλημα.

8.Αξιοποίησε τα μέσα μαζικής μεταφοράς

Αν ήταν όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς εκσυγχρονισμένα, θα μπορούσαμε να χρησιμοποιούμε μόνον αυτά. Τα καυσαέρια της πόλης, τα οποία προέρχονται κυρίως από τα αυτοκίνητα, εκτός από το ότι προκαλούν τη ρύπανση της ατμόσφαιρας, επηρεάζουν αρνητικά και την αισθητική της πόλης, αλλά και την υγεία των κατοίκων της.

9.Οικονομία στο χαρτί

Προσπάθησε να μην ξοδεύεις πολύ χαρτί. Πλέον, με τη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών είναι εφικτή η εξοικονόμηση του χαρτιού. Ο μέσος εργαζόμενος σπαταλάει 100 kg χαρτί / χρόνο. Αυτό το ποσό μπορεί να μειωθεί με τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών, για να κρατάς σημειώσεις ή με τη χρήση και των δυο πλευρών του χαρτιού, όταν εκτυπώνεις κάτι, το οποίο δεν μπορείς να έχεις αποθηκευμένο μέσα σε μια ηλεκτρονική συσκευή.

10. Πρόσεχε τη λειτουργία των οικιακών και ηλεκτρικών συσκευών

Μην αφήνεις τις συσκευές σε κατάσταση αναμονής ή αναμμένες. Βγάλε τις συσκευές που δε χρησιμοποιείς από την πρίζα.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα :

  • Το πλυντήριο είναι ορθό να λειτουργεί μόνο, όταν ο κάδος είναι γεμάτος.
  • Από την τηλεόραση περνάει ρεύμα, ακόμα και όταν η οθόνη δεν είναι ανοιχτή. Για να σβήσει τελείως, πρέπει να την κλείσεις από την ίδια τη συσκευή και όχι από το τηλεχειριστήριο.
  • Τα κλιματιστικά είναι αναγκαίο να είναι χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης.
  • Βίντεο:

         Periβαλον & Pollution

Το παραπάνω βίντεο δημιουργήθηκε για ένα διαγωνισμό του υπουργείου νεολαίας για το περιβάλλον. 

site: www.smsofyouth.gr

  • Οι δημιουργοί του έθιξαν τα λάθη που κάνουν οι άνθρωποι και τα προβλήματα που δημιουργούνται στο περιβάλλον.
  • Τα προβλήματα που κατάφεραν να θίξουν είναι: το πρόβλημα των σκουπιδιών, της ανακύκλωσης, των καυσαερίων, των μολυσμένων θαλασσών, την άσκοπη κατανάλωση ενεργείας, την άσκοπη σπάταλη νερού, των καμένων δασών και τέλος τη ρύπανση της ατμόσφαιρας από τα εργοστάσια..  
Roditi Lito – Aspasia
Environmental Engineer
l.roditi@interaccess.gr
×
Stay Informed

When you subscribe to the blog, we will send you an e-mail when there are new updates on the site so you wouldn't miss them.

Το Νέο Πανεπιστήμιο: Αλλάζει το τοπίο στα ελληνικά...
Ενσυναίσθηση στην Εκπαίδευση

Related Posts

 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
Σάββατο, 18 Μάι 2024

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.interaccess.gr/

Αδειοδοτημένος Φορέας Γ.Γ.Δ.Β.Μ του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων

Αρ.Αδείας 2101371

Γ.Ε.ΜΗ. 036250416000

2023©Interaccess.All rights reserved.