Πολιτιστική συνταγογράφηση: Η Τέχνη ως μέσο θεραπείας

...θα' ρθει καιρός, που οι άνθρωποι θα μιλούν με χρώματα κι΄ άλλοι με νότες...

Κατερίνα Γώγου

Πως θα ήταν άραγε ένας κόσμος στον οποίο οι γιατροί θα συνταγογραφούσαν μουσική, χορό, ζωγραφική, θέατρο και δημιουργική γραφή;

Θα μπορούσαν να αποτελέσουν σύγχρονα φάρμακα οι επιτελεστικές τέχνες, τα εικαστικά, η λογοτεχνία, καθώς και οι επισκέψεις σε χώρους πολιτισμού;

Η ευεργετική επίδραση των Τεχνών στην Ψυχική Υγεία είναι αδιαμφισβήτητη. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης για την αντιμετώπιση των ψυχικών νοσημάτων, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης και η Υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη προχώρησαν στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας για την Πολιτιστική Συνταγογράφηση. Μέσα από τη δράση αυτή, ο Πολιτισμός και όλα τα είδη Τέχνης αξιοποιούνται για τη θεραπευτική προσέγγιση και αντιμετώπιση των ψυχικών νοσημάτων.

Στόχο αποτελεί η ένταξη του προγράμματος στην πλατφόρμα της άυλης συνταγογράφησης προκειμένου να βρίσκεται στη διάθεση των επαγγελματιών της Ψυχικής Υγείας. Παράλληλα, το Υπουργείο Πολιτισμού στηρίζει εποπτευόμενους φορείς για την ανάπτυξη πιλοτικών υπηρεσιών πολιτιστικής συνταγογράφησης, που θα απευθύνεται και στο σύνολο των πολιτών.

Η θεραπεία μέσω της Τέχνης αποτελεί μια καινοτόμο, δημιουργική διαδικασία που ενθαρρύνει τους ανθρώπους να αναγνωρίσουν, και στη συνέχεια να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, αξιοποιώντας εναλλακτικές και νεωτεριστικές πρακτικές. Οι Τέχνες μέσα από το συμβολικό τους χαρακτήρα μπορούν να λειτουργήσουν θεραπευτικά, καθώς ανοίγουν δρόμους για ενδοσκόπηση, αναγνώριση και εξωτερίκευση. Σε συνδυασμό με τις παραδοσιακές ψυχοθεραπευτικές μεθόδους, η Τέχνη προσφέρει όλα τα απαραίτητα εργαλεία για τη διαχείριση του ψυχικού πόνου, τη μείωση του άγχους, τη βελτίωση της αυτοεκτίμησης, την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, των εθισμών, καθώς και των ψυχικών τραυμάτων.

Για την αποτελεσματική υλοποίηση του Προγράμματος της Πολιτιστικής συνταγογράφησης είναι απαραίτητο σε πρώτο επίπεδο να καταρτιστούν κατάλληλα οι επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας μέσα από το σχεδιασμό και την εφαρμογή ειδικών προγραμμάτων επιμόρφωσης σε θέματα Αγωγής και Τέχνης. Παράλληλα, είναι σημαντικό να υλοποιηθούν δράσεις για την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση του γενικού πληθυσμού, καθώς και των φορέων Ψυχικής Υγείας.

Ο θεσμός της πολιτιστικής συνταγογράφησης, αναντίρρητα, θα δημιουργήσει μια γέφυρα επικοινωνίας ανάμεσα στον κλάδο της Υγείας και του Πολιτισμού, και παράλληλα θα αποφέρει πρακτικά οφέλη, καθώς θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας για καλλιτέχνες και απασχολούμενους σε φορείς πολιτισμού.

Ευχή όλων είναι η Τέχνη να αποτελέσει το όχημα που θα ταξιδέψει ως τα μύχια της ψυχής μας και θα προσφέρει λύτρωση, μετατρέποντας τον ψυχικό πόνο σε δημιουργία!

×
Stay Informed

When you subscribe to the blog, we will send you an e-mail when there are new updates on the site so you wouldn't miss them.

Προσλήψεις Αναπληρωτών 2023-2024: Ανοίγουν οι Πίνα...
Απόσπαση Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας από...

Related Posts

 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
Σάββατο, 18 Μάι 2024

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to http://www.interaccess.gr/

Αδειοδοτημένος Φορέας Γ.Γ.Δ.Β.Μ του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων

Αρ.Αδείας 2101371

Γ.Ε.ΜΗ. 036250416000

2023©Interaccess.All rights reserved.